marți, 7 aprilie 2015

Monumente istorice din Focşani

 Echipa formata din : 
- IlieMirela-Gabriela
- Constantin Nicole
- Apostu Bianca
- Pavil Virgil

- Angheluţă Carla


Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșanieste o instituție publică culturală,aflată însubordinea Consiliului JudețeanVrancea.Construcția teatrului a fost realizată la inițiativa maiorului înrezervă Gheorghe Pastiacare a donat 570.000 de lei pentru executarealucrărilor de construcțieși de amenajare interioară, terenul fiind pus la dispozitie gratuit de municipalitatea orașuluiFocșani. Condițiaprincipală cu care maiorulPastia a realizat donația a fostcateatrulsăpoarteveșnicinscripțiaTeatrul „Maior Gheorghe Pastia”.

Arhitectura teatrului

Construcţia se ridicăpe 3 niveleşisubsol.Parterulcuprindeholul principal cu scările de access spreetajşivestiar. La etajul I sunt amplasate foaierul, stalul şi scena. Accesul se face printr-un portal cu şase coloane, cu capitel compozit care susţin un balcon la etaj. Scena are o deschidere cu o arcadă semicirculară cu o decoraţie florală în stuc aurit. Pereţiiinterioriprezintăpanouridreptunghiularesaupătrate, înconjurate de baghete in stucaurit. Acoperişul este mansardat şi prevăzut cu lucarne.


Monumentul Unirii

Monumentul a fost amplasat în centrul oraşului, pe hotarul care despărţea Focşanii în Focşanii Munteniei şi Focşanii Moldovei înainte de Unirea Principatelor din anul 1859. A fost inaugurat la 24 ianuarie 1976


·        Muzeul de istorie

Muzeul de istorie a fost înfiinţat în anul 1928 de către profesorul Alexandru Georgiade, directorul de atunci al liceului Unirea. Din anul 2004, muzeul prezintă o expoziţie de bază reorganizată într-o formă tematică şi estetică, aptă să reflecte ştiinţific şi sugestiv întreaga evoluţie a societăţii.
Patrimoniul muzeului deţine obiecte ilustrative pentru ocupaţii,meştesuguri, piese de ceramică şi obiecte de cult care conferă expoziţiei valoare ştiinţifică şi documentară, monumente de cult din Vrancea, creaţii culturale şi spirituale de valoare artistică şi documentară.



Alte obiective turistice : 


Cascada Putnei




Casa Zaharia


Mausoleul Eroilor




Ateneul Popular


Construcţia ateneului a început în anul 1927. Clădirea construită în stil românesc, s a finalizat în anul 1937 şi se înscrie în rândul construcţiilor culturale cu subsol, parter, etaj.

Arhitecturamonumentului

Subsolul adăposteşte pivniţa şi depozitul, iar la parter se află sala de spectacole şi scena care este marcată de o arcadă semicirculară, având ca decoratie o bandă cu motive vegetale in stuc. La etaj, se accede,,prin 2 scări laterale, într un hol din care se intra în balconul sălii de spectacole şi in trei camera amplasate deasupra
intrării.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu